Нападат ни летни вируси, но бум на летен грип не се очаква

Нападат ни летни вируси, но бум на летен грип не се очакваЗаболеваемостта от летни вируси вече е висока в градовете София, Варна и Бургас. Въпреки това този сезон не се очаква летният грип, който започва с разстройство, температура и главоболие, да е по-силен, отколкото е бил в последните години. Това съобщи председателят на Балканското микробиологично дружество и водещ вирусолог у нас акад. Ангел Гълъбов. Той уточни
, че при 80 на сто от случаите на инфекции през лятото симптоми липсват, но това не означава, че инфектираният не е заразен за околните. Оказва се, че един от основните преносители на ентеровирусите, които причиняват летния грип, са мухите. За предпазване от инфекции през лятото специалистът препоръча по-добра хигиена и повишено внимание към храните, които ядем, и към водата, която пием.
Основните симптоми са разстройство, гърлобол, главоболие, повишена температура, диария, която е силно заразна, и понякога обриви. Това са най-характерните клинични картини при децата особено, както и при възрастните, обясни акад. Гълъбов.
Той добави, че трябва да сме изключително внимателни по отношение на храната и питейната вода. Профилактиката е чисти ръце, идеална хигиена и внимание относно местата, от които се взима храна. Храната не трябва да стои повече от два часа извън хладилника. Освен това трябва да гледате хората, които правят сандвичи и дюнери, дали имат ръкавици на ръцете, това е изключително важно. За антибиотиците препоръчвам да се изчака два или три дни. При тези инфекции те нямат ефект. Заболяемостта е като всяка година, тя е доста висока, но понеже в 80 на сто от случаите нямаме симптоми, тя не може да се отчита както при грип и хепатит, примерно, добави още специалистът.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД