Шефът на „Александровска” застана зад приватизацията на болници

Д-р АнгеловСредствата от приватизация на лечебни заведения ще се върнат обратно в здравната система, което ще освободи средства за онези болници, които не представляват инвеститорски интерес. Такова е мнението на директора на „Александровска“ болница д-р Костадин Ангелов.
Д-р Ангелов отбеляза, че в момента лечебни заведения като оглавяваното от него разполагат с множество сгради и терени, за които нямат възможност да се грижат като добри стопани поради липса на средства. Според него плюсът от приватизацията е в две посоки: ако един инвеститор вложи пари в такова лечебно заведение, той ще се погрижи за тези сгради, в някои от които никога не е правен основен ремонт. Защото всички тези терени, с които ние в момента разполагаме и които не се използват, ние плащаме за тях данъци, плащаме охрана, разходи, които са необходими за тяхната поддръжка, тъй като в една или друга степен ние трябва да се грижим за тях като стопани – не казвам добри стопани, защото заради ограничения финансов ресурс не можем да бъдем добри стопани на всички сгради, насочили сме погледа си само в тези, в които имаме пациенти и основната ни грижа са те.
Ако тези сгради бъдат продадени и този финансов ресурс влезе в лечебните заведения, категорично това ще подобри финансовото състояние на лечебните заведения и това ще бъде приход, който ще даде глътка въздух на нашето здравеопазване, коментира той.
Ако пък няма интерес към подобно голямо лечебно заведение заради огромната инвестиция и късна възвращаемост, инвеститорът ще вложи средства в по-малка болница, която има например само една сграда, а средствата му ще се влеят обратно в системата и ще могат да бъдат използвани за подобряване състоянието на голямата държавна болница. Би могло една малка болница, съсредоточена в една сграда, да намери инвеститор. Той като инвестира парите си, гарантира една добра медицинска услуга за хората в този регион и след това получава възвращаемост на средствата в изключително по-късен етап от развитието на болницата. Това обаче само по себе си ще доведе до освобождаването на финансов ресурс на макрониво, който ще се пренасочи именно като болници като нашата или други големи, към които няма проявен инвестиционен интерес, посочи шефът на „Александровска“ болница.
Притесненията какво ще се случи след приватизацията на дадено лечебно заведение той коментира така: Условията, които са разписани в този законопроект са, че предназначението на тези сгради и терени не може да бъде променяно. Те не могат да станат нищо друго освен болница и не могат да се променят и дейностите, които съществуват. Както и не може да се изгражда на свободен терен в болница нова болница, тъй като пък приемането на бъдещата здравна карта ще го забрани. Така че няма никакво притеснение, което да е свързано със съдбата на българските болници като болници, нито нещо, което да е притеснително за бъдещото лечение на българските граждани.
„Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД