Спешни отделения няма да се приватизират

Спешни отделения няма да се приватизиратСпешните отделения няма да могат да се приватизират. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, цитиран от Dnes.bg.
Промени в закона за лечебните дейности предвиждат държавните болници да бъдат извадени от забранителния списък за приватизация.
Здравният министър д-р Петър Москов предлага на тезгяха да бъдат извадени 67 болници, сред които „Пирогов“, Александровска болница, Майчин дом, ИСУЛ, болница „Света Екатерина“, всички университетски и многопрофилни болници, специализирани детски лечебници и онкоболници в страната.
Мотивът е, че ако влезе в сила приватизацията на лечебните заведения, ще се даде възможност на частният капитал да инвестира в съществуващите лечебни заведения, а не да прави нови, обясни здравният зам.-министър.
Той допълни, че от 2001 г., когато беше забранена приватизацията, досега има построени над 100 болници, но нито една от тях не е общинска или държавна. Шарков разясни, че в съществуващите лечебни заведения ще могат да се приватизират отделни отделения от различни инвеститори.
В приватизираните лечебни заведения ще се запази лечебната дейност, увери още медикът. Той разказа, че за момента една общинска болница се приватизира и инвеститорът влага в нея 56 млн. лв.
Санаториумите и лечебните заведения за извънболнична медицинска помощ също ще могат да бъдат приватизирани, ако се приемат законовите промени, каза още Шарков.
„Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД