Шести сме в света по брой на пушачи

Шести сме в света по брой на пушачиБългарите са сред водещите консуматори на тютюневи изделия в глобален мащаб и според последното проучване на Европейската статистическа служба Евростат.
Най-новите данни сочат, че по брой пушачи страната ни е на шесто място в света и на второ място в рамките на Европа. Оказва се, че почти всеки втори български мъж и всяка пета българска жена са закоравели пушачи.
Според данни на Националния център за обществено здраве и анализи, ако през 1952 г. са пушили 13,7 на сто от българите - то след половин век, броят на пушачите у нас е нараснал повече от три пъти - над 45 на сто през 2002 г.
Тревожен е обаче процентът на запалилите първа цигара български деца под 10-годишна възраст - 21,2 на сто (26,6 на сто момчета и 16,3 на сто момичета).
Според изследването първите опити на българските ученици да запалят цигара са около 13-годишна възраст.
Представителите на неправителствените организации са единодушни, че забраната за тютюнопушене на закрити обществени места в България не се спазва и че е необходимо да се повишат санкциите за нарушителите.
Според тях е крайно време България да се присъедини към Протокола към Рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация, който да ограничи практикуването на вредния навик сред населението. Всяка година над 5,6 милиона души в целия свят умират преждевременно от заболявания, свързани с употребата на цигари, показват данните на Световната здравна организация.
Очаква се до 2030 г. смъртността да достигне до 8 милиона годишно.
„Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД