Синдикатите подкрепиха с декларация протеста на лекарите от онкодиспансера

Синдикатите подкрепиха с декларация протеста на лекарите от онкодиспансераНа 21 май КНСБ и "Подкрепа" излязоха с декларация в подкрепа на протестиращите лекари и медицински сестри от Комплексния онкологичен център в Стара Загора. "Онкологичната мрежа в България има 60-годишен опит в диагностиката, лечението и наблюдението на пациенти с онкологични заболявания. Така изградената мрежа, осигурява достъпна и безплатна, специализирана медицинска помощ на всички пациенти с онкологични заболявания - регистрация, диспансерно наблюдение на пациентите в зависимост от техните нужди. Комплексните онкологични центрове извършват и прегледи за профилактика на онкологични заболявания, без нужда от направления... Ако има сливане ще се загубят опитни кадри, което ще влоши качеството на лечение на болните", се казва в декларацията.
Причината за протестите е нежеланието за обединение на диспансерите в страната с други лечебни заведения. Служителите заявиха готовността си да защитят сегашния си статут, включително и с протести пред здравното министерство. Тази реформа в здравеопазването е ненавременна и много прибързана. Според синдикатите, няма ясни параметри за обединението. Нашият призив е за диалог с Министерството на здравеопазването, коментира председателят на КНСБ в старозагорската болница д-р Атанас Бадов.
Неслучайно и западните страни, сред които и Германия, и Австрия, започнаха да създават такива модели на комплексно лечение на пациенти. Статистиката и анализът, и то на западни онколози, показват, че най-голяма е преживяемостта на болните, които се лекуват и проследяват в такива структури, каза управителят на диспансера д-р Петьо Чилингиров.
Пациенти пред сградата на онкодиспансера организираха подписка в подкрепа на лекуващите ги лекари. В Комплексния онкологичен център се обслужват пациенти от Стара Загора и Сливен, общо 15 общини. Исканията на здравните работници са подкрепени и от Центъра за психично здраве. Най-вероятно протестите ще продължат и следващата седмица, а на 29 май е възможно да бъде организиран протест в София.
„Здравна поща”, Василена ГЕОРГИЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД