Предлагат държавата да плаща стопанските разходи на болниците

Предлагат държавата да плаща стопанските разходи на болницитеДържавата да плаща всички стопански разходи на болниците, чийто собственик е тя.
Такова предложение за промяна в закона за лечебните заведения ще бъде внесено до месец в парламента, съобщи в интервю пред „Преса“ зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.
Идеята е на екипа на здравното министерство и ако бъде приета, ще влезе в сила от следващата година.
По думите на Шарков за целта ще са необходими около 95 млн. лв. годишно. Толкова били разходите за ток, вода, парно и прочие на 50-те лечебни заведения, които са собственост на държавата.
Така приходите на тези болници, които идват от здравната каса, ще отиват единствено за лечението на пациентите, медикаменти, консумативи и заплати на лекарите.
По този начин те ще могат да покриват и дълговете си.
Неотдавна д-р Шарков заяви, че ситуацията със здравеопазването е критична и не трябва да се допуска повече натрупване на задължения. В момента задълженията са за над 500 млн. лв.
Според него с областните болници ситуацията не е толкова тежка, като 8 от 28 лечебни заведения са без задължения, 8 със задължения под 2 млн. лв., а едва четири имат задължения за над 10 млн. лв.
Министерството е фокусирано върху тези, които имат най-големи задължения и тези, чиито дългове са нараснали през последните години.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД