Румяна Тодорова предрече труден мандат за следващия шеф на касата

Румяна ТодороваНовият шеф на НЗОК трябва да е обграден от сигурни и доблестни хора,за да му казват истината, докато навлезе и се ориентира в обстановката. Това коментира Румяна Тодорова, която все още е управител на НЗОК.
Мандатът на Тодорова изтече на 12 февруари, но тя продължава да разписва документи от името на касата до избора на нов ръководител.
Много трудна задача има, каза Тодорова.
Тя обясни, че тази седмица ще бъде приета с решение на Министерския съвет новата методика за остойностяване на медицинската дейност и скоро ще влезе в сила, защото до този момент действа Постановление номер 94 - всеки месец надзорният съвет взема решение за лимит, който се дава на болниците, а ако има надлимитна дейност, тя се изплаща с решение на надзора, и то след извършена проверка.
Лимитът за първите два месеца за болниците е за по близо 120 млн. лв., а те са отчели дейност над утвърдената общо за над 74 млн. лв., обявява Тодорова и обяснява, че се очертава тенденция за покачване на дейността.
Идеята на новата методика е, ако болницата отчита надлимитна дейност за определен месец, тя да се компенсира, като се вземе от бюджета й за следващия месец, разясни директорът на здравната каса.
По думите й болниците много добре ще трябва да прецизират кой пациент се налага да се хоспитализира и кой може да изчака, защото не трябва да се допускат преразходи.
Тя посочи, че според новата методика, ако не се влезе в бюджетната рамка (при положение че се дава възможност да се вземат суми в рамките на 5% от бюджета за следващия месец), ще се прибегне до намаляването на цените, по които плаща НЗОК.
Румяна Тодорова коментира още, че преразходът на всяко лечебно заведение месечно ще е около 10 млн.лв. или 120 млн.лв. за годината.
Това обаче не е толкова притеснително, колкото проблемът с онколекарствата в болниците. За тях се предвиждат по около 13.5 млн. лв. месечно, а се разходва терапия за над 20 млн. лв. месечно.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД