Заменят спрения Ривотрил с ново лекарство

Заменят спрения Ривотрил с ново лекарствоМинистерството на здравеопазването е одобрило за продажба в аптечната мрежа у нас медикамента Клонарекс. Препаратът е аналог на спрения от тази година Ривотрил, който се използва за овладяване на епилептични припадъци и различни видове психични разстройва, съобщават от пресцентъра на ведомството.
Ривотрил бе изтеглен от страната след обявлението на фирмата-вносител, която не можела да поддържа цената му ниска.
Неговото отсъствие от пазара обаче породи сериозно недоволство сред хиляди пациенти и техните близки, които останаха без лечение в продължение на няколко седмици.
Освен това рязкото прекъсване на приема му е свързано с тежки последици за организма и психиката.
Докато новото лекарство стигне до потребителите обаче, ще мине известно време. Причината е, че притежателят на разрешението за вноса на меидикамента тепърва трябва да подаде документи в Националния съвет по цени и реимбурсиране. Така ще може Клонарекс да бъде включен в позитивния лекарствен списък.
От здравното министерство успокояват, че препаратът има същите показания като оригиналния лекарствен продукт, съгласно одобрената от Изпълнителната агенция по лекарствата „кратка характеристика на продукта“, както и че смяната на лекарството няма да доведе до смущения в организма и не представлява риск за здравето на пациентите.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД