Драстични разлики в цените на болниците, които лекуват онкоболни

Драстични разлики в цените на болниците, които лекуват онкоболниДрастични разлики в стойността на химиотерапията за един пациент се наблюдава в различните болници у нас. В същото време се увеличават разходите за онкомедикаменти, без да се повишава броят на пациентите, пише в „Стандарт“.
Освен на чисто медицински причини финансовите разлики може да се дължат на неефективната система, по която Националната здравноосигурителна каса плаща лекарствата, както и на злоупотреби като нелегален износ, съмняват се лекари. Никой обаче не иска да го потвърди официално.
Еднакъв е броят на пациентите с рак - 32 000, които са получили химиотерапия, платена от НЗОК, през 2013 г. и 2014 г.
Междувременно разходите за онкомедикаменти на касата са се увеличили от 162 млн. на 217 млн. лв. или с една трета.
Драстични са разликите и при средната стойност на лекарствата за рак, които се използват за един пациент на месец в 36-те онкологични клиники у нас. На практика понякога разликата е 30 пъти, което няма как да бъде обяснено само с чисто медицински причини.
Най-скъпа е терапията в онкохематологичните клиники, където в голяма степен това се дължи на спецификата на заболяванията. Дори между тях обаче има съществена разлика в цената.
Например в специализираната болница по хематология за възрастни в София цената на терапия е 1215 лв., а за деца - 269 лв. Разходът за лекарства варира значително дори в идентични болници в един град.
В София например терапията в две големи държавни многопрофилни болници е от 149 до 812 лв.
Според НЗОК и министерството основните причини са медицински, но и оттам признават, че има и други причини за увеличаването на разходите, като несъвършената система за заплащане на онколекарствата в болниците.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД