БЛС даде подкрепа за промени в здравната помощ

Диана ЧинарскаИ аз, и БЛС подкрепяме промените, които предложи здравният министър Петър Москов. Те са последен, краен необходим ход спрямо събитията, които се случват около лекарите от Спешна помощ, а може би и други лекари в болничните заведения. Това заяви д-р Диана Чинарска от УС на Българския лекарски съюз.
Напоследък зачестиха такива инциденти. Може би вина има и обществото. Най-често изпълнителите са хора от ромски произход. Може би тези хора са най-бедните, но с тях трябва да се работи.
От друга страна българският лекар трябва да има уважение и обществото му го дължи. Ромите не са лоши хора. Тях просто трябва да ги образоваме, трябва да ги социализираме, трябва да им обясняваме. Те са хора, които могат да работят, могат да се веселят, могат да работят заедно с българите, стига да им се покаже правилния път. Затова имаше и европейски програми, за които се взеха доста пари за социализиране и приобщаване на ромското население към общността, към българите, но явно не е достатъчно, не се работи както трябва с тях. Много често самите роми са използвани. Те, за съжаление, не могат винаги да го разберат и да го почувстват. Разбират това нещо по време на изборите. Техният живот обаче не се върти само около изборните моменти, заяви тя.
Привилегията ромите в България да получат лекарска помощ е много голяма, подчерта Чинарска. Тя даде пример с другите европейски държави, където ако здравно неосигурен ром извика линейка, когато не се касае за спешен случай, той е длъжен да заплати разходите по идването на спешната помощ.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД