836 са непълнолетните родилки за 2013 г.

836 са непълнолетните родилки за 2013 г.Момичета между 12 и 15 години продължават да раждат деца у нас, въпреки че те самите не са пораснали. Най-често това са ромки, които спазват традицията на общността си, но има и случаи на български момичета с ранни раждания.
Малолетните и непълнолетните родилки стават все повече. Негативната тенденция продължава. Всяка седмица има поне по една непълнолетна с бебе. Думите са на д-р Диана Аргирова, завеждащ отделението по неонатология в МБАЛ "Пловдив". Тя дава и конкретен пример от средата на август. В болницата е родила 14-годишна ромка, а в същото време бабата на бебето - 31-годишната майка на родилката, също е била бременна.
Наред с това ужасяващата картина за новороденото на тийнейджърката се допълвал и от факта, че бащата и мъж на 14-годишната е в затвора.
Случаят е от село, близо до Пловдив, но ранните раждания на ромките са характерни не само за селата, казват лекарите.
Тази негативна тенденция продължава независимо от мерките, които държавните институции, в частност Агенцията за закрила на детето, вземат. По мнението на експерти това е повече постфактум, отколкото превантивно. По закон, когато непълнолетна роди - лекарите уведомяват Агенцията за закрила на детето, казва д-р Аргирова. И нейните, и на колегите й наблюдения са, че да роди ромка на 14 години вече отдавна не е сензация.
Момичетата от този етнос раждат основно на 14 и 15 години, сравнително по-рядко са родилките на 12 и на 13 години. С българките на тези години това се случва на няколко години веднъж.
При ромите това е като традиция – по-рано раждат деца. Свързано е с ниска степен на образование и култура. При тях и половото съзряване е по-рано, с около две години, отколкото при останалите. Макар че някои от тях дори нямат идея защо са го направили, в смисъл, защо са тръгнали да раждат – това става ясно от разговорите им с лекарите и социалните служби. В същото време при непълнолетните рискът от патологични и рискови бременности е по-голям – случаите на патологични бременности - също, казват лекарите.
Според мнението на експерти тенденцията непълнолетни да раждат е характерна за слабо развитите и по-бедни държави.
836 са ненавършилите 18 г. родилки за миналата година, показват данните от проверка на Държавната агенция за закрила на детето. 5% от тях са с второ дете преди навършване на пълнолетие. 24 от 836-те момичета са станали майки под 14 години.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД