За първи път в България приложиха цитратна антикоагулация

За първи път в България приложиха цитратна антикоагулацияЗа първи път в България в кардио център "Понтика" бе приложен методът за цитратна антикоагулация при болен, подложен на продължителна вено-венозна хемодиафилтрация, съобщиха от Община Бургас. Острата бъбречна недостатъчност е сериозен медицински проблем, свързан с много рискове за пациентите.
Най-тежките форми на този синдром налагат прилагането на извънтелесни методи за очистване на кръвта, т.нар. бъбречна заместителна терапия, каквато е продължителната вено-венозна хемодиафилтрация. Тази процедура изисква използването на медикаменти (антикоагуланти), които предотвратяват съсирването на кръвта.
Антикоагулацията може да доведе до развитие на значими кръвоизливи, които да бъдат животозастрашаващи при тежко болни пациенти. Прилагането на цитратна антикоагулация предотвратява развитието на това усложнение и намалява рисковете за пациента. На 16 юли за първи път в България, с помощта на г-н Едвин Ван Веен-ръководител обучение на световния лидер в областта на бъбречно заместителната терапия - компанията Бакстер-Гамбро, и екип на интензивното отделение на СБАЛК "Понтика", воден от доктор Николай Увалиев, се осъществи цитратна антикоагулация. Процедурата протече успешно и пациентът е в стабилно състояние, в процес на рехабилитация.
Г-н Ван Веен потвърди, че лекарите от интензивното отделение на кардио-центъра имат необходимите теоретични и практически знания за използването на цитратна антикоагулация и по този начин покриват световните препоръки и критерии за безопасност при бъбречно заместителна терапия.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД