Гражданските организации във Фонда за лечение на деца плашат с оставка

Красимира ВеличковаПредставителите на гражданските организации в Обществения съвет към Фонда за лечение на деца ще подадат оставки, ако бъде приет новият правилник на фонда. Това съобщи директорът на Българския дарителски форум и член на съвета Красимира Величкова.
Тя отбеляза, че в новия правилник има доста нови неща, с които гражданските организации не са съгласни, но основният мотив да искат той да не бъде одобрен от правителството е, че чрез него се отнема правото на глас на членовете на Обществения съвет.
Величкова заяви, че гражданските организации са внесли в Министерството на здравеопазването и в Министерски съвет въпроси около новите неща в документа и настояват за отговор най-късно до 21 юли.
Според друг член на съвета - Десислава Хурмузова от „Спаси, дари на…”, промените в правилника ще доведат до проблеми с финансирането на лечението на децата, тъй като средствата няма да стигнат.
Тя обърна внимание, че във фонда се включва нов вид дейност – той ще трябва да заплаща за лекарствени продукти, които не присъстват на българския пазар, но са разрешени за употреба в рамките на ЕС. Хурмузова коментира, че липсва анализ на МЗ какъв ще е ефектът от включването на тази нова дейности и какъв ще е прогнозният брой деца, който имат нужда от тези медикаменти.
Няма и яснота какви са заложените прогнозни цени на лекарствата и по какъв механизъм фондът ще реферира и контролира цените на лекарствата.
Хурмузова добави, че липсва и информация колко пари ще струва всичко това и дали те ще бъдат дадени допълнително на фонда.
Като сериозен проблем, който също ще утежни финансирането на дейността на фонда, Хурмузова посочи спирането на формуляр S2 за планово лечение в ЕС за почти всички видове медицински дейности.
Новият правилник предвижда неговото използване само в случаите на трансплантация на органи и стволови клетки. Според Хурмузова това означава, че фондът ще заплаща лечението на децата в ЕС по цени на частен пациент, което е 2 или 3 пъти по-скъпо.
По думите й, през последните години са били спестени милиони левове от бюджета на здравното ведомство именно благодарение на работата с формуляр S2. Хурмузова също така посочи, че се прави опит да се въведе лимит при финансирането на лечението на децата.
Тя отбеляза, че в документа съществува текст, в който се казва, че новосъздадената експертна комисия ще подпомага директора на фонда, като предлага при необходимост максимални стойности за финансиране на съответните дейности със средства на фонда.
Според нея това се предлага без да има ясна методика и икономически критерии, при които тези стойности да се определят.
Хурмузова добави, че гражданските организации приемат това като прикрито връщане на лимита за лечение на деца, поставен от бившия финансов министър Симеон Дянков през 2011 г. и премахнат през 2012 г., след смъртта на 6-месечно бебе, на което не бе осигурена нужната сума за лечение.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД