55% от българите с болен стомах

55% от българите с болен стомахОколо 55% от хората у нас страдат от болен стомах и имат проблеми с храносмилането. Тези данни от национално представително проучване представи на брифинг пред медиите националният консултант по гастроентерология проф. Людмила Матева в рамките на участието на Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография на изложението „Мисия Здраве".
Най-честите оплаквания са болки в корема и диария. Според проучването 46 % от анкетираните се оплакват от болки и спазми в корема, а 21% страдат от диария.
Жените са по-засегнати от мъжете и са по-склонни да употребяват медикаменти в тези случаи, но като цяло се забелязва изразена нагласа и при двата пола да търсят по-рано лекарски съвет.
В тази връзка по инициатива на Дружеството по гастроентерология в рамките на изложението "Мисия здраве" бяха организират безплатни консултации със специалисти от водещи клиники.
Специална образователна инсталация запозна хората с органите, които изграждат човешката храносмилателна система, с техните функции и как се осъществява процесът на храносмилане в тялото.
Проф. Борислав Владимиров от болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" обясни, че този щанд имитира човешкото тяло, всички органи: устна кухина, хранопровод, дванадесетопръстно черво, тънки черва, дебели, и вие минавате през този тунел.
В различни цветове бяха дадени всичките органи с техния метаболизъм и с техните заболявания и някъде, където веригата се къса или някой преиграва, примерно като преяждане, веригата се къса и почват болести.
Около 3 килограма във вид на вода и храна е нормалното количество, което човек може да приема на ден.
Задължително трябва да се пие поне по литър и половина вода.
Ако не пиете вода, формирате и камъни в бъбреците, в жлъчната система. Въпросът е да разпределите три основни хранения и в промеждутъка да вземате плодове или вода, за да имате правилен метаболизъм, разясни още проф. Владимиров.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД