Зам.-министър Бойко Пенков: Хората в спешната помощ са герои

Зам.-министър Бойко Пенков: Хората в спешната помощ са героиПоискали сме от Министерство на финансите 20 милиона, за да гарантираме 20% увеличение на заплатите в Спешната помощ в Бюджет 2015. Това са ходовете, които сме направили до момента, за да се справим с кризата. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков пред Нова телевизия. По думите му в момента се плащат около 100 милиона лева годишно за заплати и осигуровки в Спешната помощ в страната.
Пенков коментира и протестите на служителите в столичния Център за спешна медицинска помощ.
Намерението на колегите да напуснат работа, за да защитят своя ръководител, може да се определи единствено като криза.
Ако единственият аргумент е защо е освободен д-р Гелев, не мога да го разбера. Ако има други искания, аз съм открит да ги обсъдим и да направим каквото искат хората. Просто защото сме в дълг към тях. Работи се по въпроса, но всичко става бавно, обясни той.
По неговите думи при случая с Елизабет Димитрова линейката е пристигнала около 30 минути след подаване на сигнала. В случая лекарите не са могли да направят нищо, след като са констатирали настъпила смърт.
Ако са дошли навреме и е имало признаци на живот, тогава се провеждат в пълен обем реанимационни мероприятия. Те са длъжни да го направят. Единият пропуск, е че екипът не е проверил как е заредена линейката при тръгване. Като лекар д-р Пенков признава, че работата в Спешна помощ е много натоварваща и специфична.
Много е трудно, хората които я осъществяват, са герои. Лекарите не биха поставили в криза столичани. Но в никакъв случай това не значи, че здравното министерство е спокойно. Ние сме неспокойни от самото начало, сподели той.
Зам.-министърът се оплака и от ниския бюджет на Министерството на здравеопазването. Ако от партийните субсидии се направи един фонд за редки заболявания или други неща, за които има малко финансиране, ще бъде страхотно, коментира още той.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД