Само 42.5% от децата живеят в дом без тютюнев дим

Само 42.5% от децата живеят в дом без тютюнев димВсяка година на 31 май по инициатива на СЗО се отбелязва Световният ден без тютюнопушене. Целта на инициативата е да подчертае за пореден път рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и да апелира за по-ефективна политика, която да намали нивата на потребление. За 2014 г. темата за Световния ден без тютюн, определена от СЗО, е „Повишаване на данъците върху тютюневите изделия”, съобщиха от РЗИ, Стара Загора.
През периода декември 2012 г. - декември 2013 г. Националният център по обществено здраве и анализи проведе проучване на здравния риск при деца от предучилищна възраст, изложени на пасивно пушене, в което се включиха 28-те здравни инспекции, включително и РЗИ Стара Загора. Анкетирани бяха 2914 родители на деца от 3 до 7 годишна възраст от случайно подбрани детски градини. Анализът на резултатите показва, че около половината от децата (57,5%) са изложени на пасивно тютюнопушене в дома си. Пушат 45,7% от бащите и 39,0% от майките. Само 42,5% от децата живеят в дом без тютюнев дим.
Основната цел  на РЗИ Стара Загора при реализиране на дейностите за 31 май е да се обърне внимание на пушещите млади хора и родители да се откажат от цигарите поне за един ден. По време на кампанията ще бъде популяризирана дейността на безплатния консултативен кабинет при РЗИ, Стара Загора, за отказване на цигарите сред гражданите на градa. На място ще се измерва въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на активни и пасивни пушачи. Ще бъдат разпространени печатни здравно-информационни материали, а желаещите ще могат да бъдат консултирани.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД