Ракът на дебелото черво е лечим, открит навреме

 Ракът на дебелото черво е лечим, открит навремеВсяка година в България се регистрират около  4500 случаи на рак на дебелото или правото черво, което се равнява на около 12,5% от броя на всички тумори. Според данните на Националния раков регистър, за 2014 година се очаква да бъдат диагностицирани 4968 нови случая на заболели от този вид рак. Благодарение на все по-голямата информираност на хората, макар и бавно, се увеличава процентът на профилактичните прегледи, които са гаранция за ранна диагностика и по-ефективно лечение. Ако тази положителна тенденция се запази, специалистите вярват, че ще бъде преодоляна мрачната тенденция у нас заболяването да се открива твърде късно.
Днес 38% от случаите се откриват в късен стадий IIIB или IV, за разлика от развитите страни, където този процент е между 20-25%.
По света честотата на заболеваемост от рак на дебелото и правото черво намалява от средата на 80-те години на 20 век и отбелязва рязък 30%-тен спад през последното десетилетие. Доказателство за това се открива след наблюдения на американски граждани над 50-годишна възраст и се дължи на факта, че доста от тях подлежат на профилактично изследване, наречено колоноскопия.  
Спадът в смъртността, дължаща се на този вид рак, е видим и се изчислява на около 3% за година за периода между 2001 и 2010 година, спрямо 2% на година през предходното десетилетие. Анализът на данните е направен от Американското онкологично дружество. Според техни експерти без провеждането на скринингови програми броят на смъртните случаи би бил 2 пъти по-голям. Именно със скрининга учените обясняват факта, че за последните 35 години смъртността от този вид рак е намаляла почти 2 пъти. Въпреки това, ракът на дебелото и правото черво остава  третият най-често откриван вид рак (след рак на белия дроб и рак на простатата при мъже; рак на гърдата и рак на матката при жени) и втората водеща причина за смърт от рак в България.
Проучването показва също, че честотата на този вид рак сред хората над 65-годишна възраст е намаляла със 7% на година за периода от 2008 до 2010 г. Междувременно процентът хора, които са били подлежащи на скрининг, е нараснал от 55% на 65% през последното десетилетие. С най-голямо значение според специалистите е фактът, че при този скрининг се откриват навреме полипи на дебелото черво, които ако се махнат, не могат да прераснат в тумори.
Ракът на дебелото черво се счита до голяма степен за наследствен. Специалистите препоръчват хората за започват да си правят профилактични прегледи след навършване на 50 години. Тези изследвания могат да бъдат 3 вида: колоноскопия на всеки 10 години; тест за наличие на кръв в изпражненията – всяка година или сигмоидоскопия на всеки 5 години, заедно с тест за наличие на кръв в изпражненията на 3 или 5 години.
Една по-нова разновидност на колоноскопията се прави с т. нар. КТ-скенер. Това е вид виртуална колоноскопия, която се прави без вкарване на оптична камера в дебелото черво. Така процедурата е неинвазивна, не се прилага упойка и е дори по-чувствителна от колоноскопията.
Открит навреме, ракът на дебелото и правото черво е лечим, но дори и при напредналите стадии има много възможности болестта да се контролира и овладее. Доказано е, че петгодишната преживяемост при ранните стадии е между 80-90%, а при късните – едва между 30-60%.
Най-честите симптоми на заболяването като намаляване на теглото, слабост, анемия,  неразположение или „бучка“ в коремната кухина, смущение в дефекацията и/или кървене са нехарактерни и често се бъркат с банални заболявания като хемороиди, което води до забавяне на диагнозата и по-лош изход от болестта. Ранното разпознаване на симптомите и навременната консултация със специалист са от решаващо значение.
Открит рано, диагностициран точно и лекуван правилно, ракът е лечим.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД