Дезакаризацията е задължителна, за пръскането срещу плъхове общините решават сами

Каза за "Здравна поща" д-р Божидара КАЙРЯКОВА, директор Дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ, Стара Загора

д-р Божидара КАЙРЯКОВА, директор Дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ, Стара Загора- Д-р Кайрякова, пролетта тази година дойде твърде рано. Кога ще започне дезакаризацията на тревните площи?
- Още през фувруари сме изпратили предписания до кметовете на всички общини и до ръководителите на ДДД-фирмите във връзка с подготовката за декаризация на тревните площи. Тази година, освен предписания за декаризация, изпратихме и такива за дезинсекционни и дератизационни дейности. Те включват обработка срещу инсекти, най-вече комари и бълхи, и срещу гризачи. Дезакаризацията е задължителна, защото кърлежите са прeносители на лаймска болест и марскилска треска, но дезинсекцията и дератизацията са препоръчителни.
Не можем да задължим кметове да ги извършват, защото те се съобразяват с финансовото състояние на общините си, но би било добре да го правят.
В предписанията си към фирмите искаме от тях да представят график за предстоящите мероприятия по часове, дати и населени места и начален час. От своя страна ние провеждаме контрол по спазването им и по качеството на изпълнението.
Освен това, фирмите трябва да предоставят информация за препаратите, с които ще работят, за технологичното си оборудване, за планираната площ и прогнозното време за обработка. Това е много важно, защото една площ трябва да се обработва едновременно цялата, за да се предотврати развитие на кърлежите. Не е логично с две пръскачки и двама дезинфектори да се работи на Аязмото цяла седмица. Затова е необходима машина.
Когато се обработват тревните площи и пясъчниците в детските заведения, това трябва да се прави само в събота и неделя. И още нещо важно - oбщините са длъжни сами да подготвят терените за предстоящото пръскане.
До края на месеца трябва да получим информацията от общините. Мероприятията ще се провеждат на два етапа - през пролетта, в края на април и през май, и наесен. Вече имаме информация за сроковете и от няколко общини - Опан, Гурково, Братя Даскалови, Николаево, Раднево. В Гурково предвиждат и дератизация на каналните шахти. И миналата година го направиха, което е добре.

- Какво показва статистиката на заболелите от лаймска болест от началото на годината досега?
- От началото на януари досега в Старозагорска област са хоспитализирани 10 пациенти с лаймска болест. Двама от тях са с доказано заболяване, а за другите се очакват окончателните резултати от изследванията, които най-вероятно ще потвърдят съмненията за заболяване вследствие на ухапване от кърлеж. Заради ранното затопляне броят на ухапаните от кърлеж и хоспитализирани е нараснал скокообразно. През миналата година от януари до средата на март са регистрирани само 3 случая. Доказаните случаи са на жена от Гурково и на мъж от Опан, който е още от миналата година. Другите тазгодишни случаи са от Елхово, Сладък кладенец, Ягода, Казанлък и Стара Загора. Болните от Стара Загора са били ухапани предимно извън града, докато са били по села и вили. Възрастовата характеристика на заболелите е предимно пенсионна, а повечето от тях се занимават с животни.
За да не се разболеят, хората трябва да знаят няколко важни неща. Първо - след излизане навън сред природата, вкъщи да направят оглед на всички открити части на тялото за впити кърлежи. Кърлежът ухапва безболезнено, защото съдържа анестетик и не се усеща на момента. Ако хората намерят в тялото си забит кърлеж и не знаят как да го извадят, да търсят лекар, за да не скъсат кърлежа. Необходимо е при излизане сред природата да се използват репеленти. Те са ефективни и се продават навсякъде по аптеките. Кърлежите от домашните животни трябва да се чистят с ръкавици и да не се мачкат.

- Наскоро се заговори за втора грипна вълна у нас. Как стоят нещата в Старозагорска област?
- В област Стара Загора грипната епидемия категорично отмина. Респираторните заболявания като цяло са на много ниско ниво, което наблюдаваме вече трета седмица. Пневмониите също са рязко спаднали и са в границата на обичайните за сезона цифри. Засега няма никакъв повод за притеснения.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД