Д-р Антония Първанова: Сестрите у нас са едва 23 хиляди

д-р Антония ПървановаБроят на медицинските сестри у нас вече е под санитарния минимум и от 60 хил. преди години, вече е паднал на едва 23 хил., съобщи д-р Антония Първанова, член на Европейския парламент и председател на НДСВ. По думите й у нас заради острия недостиг на такива кадри не може да има и гаранции за качеството на медицинските услуги.
Друг съществен проблем е, че повечето практикуващи сестри са около и след пенсионна възраст, а много от тях са над 70-годишни, обясниха от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Недостигът на специалисти по здравни грижи, както и все по-застаряващите кадри, които упражняват професията, поставят под съмнение качеството на медицинските услуги у нас. Сестри от различни болници в страната разказват за техни 70-, 75-годишни колежки, които трудно издържат стреса, напрежението и на 12- или 24-часовите дежурства.
От една страна, демографският срив, а, от друга отливът на медици поставят на все по-голямо изпитание здравната система. Недофинансирането на сектора и липсата на мотивация за лекарите и сестрите да останат у нас, я изправят и пред невъзможността да функционира нормално.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД