Здравеопазването сред първенците в сивия сектор у нас

Здравеопазването сред първенците в сивия сектор у насЗдравеопазването е един от секторите, в които сивата икономика се вихри с най-голяма сила. Това показва най-новото изследване на Българската стопанска камара.
Данните отчитат бум в сивия сектор в периода 2009 - 2012 г., като особено драматичен е ръстът му през 2010 г. - с повече от 5,1%.
Първенци по сива икономика са здравният сектор, строителството, транспортът, туризмът и търговията. Според организацията нарастването на дела на сенчестия сектор е заради неразумната данъчно-осигурителна политика.
За последните пет години несъбраните приходи заради укриване на данъци са над 12,4 млрд. лв.
В същото време проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България сочи, че плащането на пари "на ръка" продължава да е най-разпространената практика в родното здравеопазване.
От него става ясно, че близо 75 на сто от случаите на взаимодействие между лекар и пациент попадат в графата "сива практика".
Според работодателите в здравеопазването факторите, "насърчаващи" нерегламентираните плащания в системата, са цялостната държавна политика, противоречивите и необмислени промени в законодателството и съществуващите традиции за заобикаляне на законите.
Участниците в проучването посочват като най-предразполагащи към корупция форми на медицинското обслужване избора на лекар или екип, операции и следоперативни грижи, издаване на документи с невярно съдържание - обикновено за характера на заболяването, снабдяване с направления за лекари-специалисти и настаняване във ВИП стаи.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД