Д-р Маргарита АТАНАСОВА, семеен лекар: 20 дни след ваксиниране трябва да се пазим от вирусни инфекции

 Д-р Маргарита АТАНАСОВА, семеен лекар: 20 дни след ваксиниране трябва да се пазим от вирусни инфекцииСветовната здравна организация (СЗО) вече официално обяви препоръчителния състав на новите противогрипни ваксини. Първият от вирусите, който ще се съдържа в имунизацията, е добре известният А "Калифорния" - H1N1 (б.р. - просто казано, свинският грип). От групата на H3N2, в която са сезонните грипни вируси, а не пандемичните, е А "Виктория" (известен ни е от 2011 г.). По време на циркулацията си обаче вирусите променят своя състав (това е най-характерното за грипните, те непрекъснато еволюират). Затова и именно "леко променените" им варианти ще се вложат във ваксините. Т.е. представителят на свинския грип ще е появилата се негова разновидност през 2010 г. - "Крайстчърч" (щам, установен година след автентичния "Калифорния"), а разновидността1 на "Виктория" е "Тексас" от 2011 г.
При четиривалентната ваксина, последният, включен в нея щам, ще е познатият от тип В - "Бризбейн", освен "Масачузетс".
Каква е разликата между грипа от типа А и В? Грип В има по-нисък потенциал за предизвикването на големи епидемии, докато А доминира. Грипните зарази засягат организма токсично. При масовото си размножаване в епителните клетки на горните дихателни пътища те отделят доста вещества, които влияят на всички органи и системи. Затова човек се усеща "доста по-болен", отколкото при обикновено респираторно заболяване. При последното най-често продължаваме да ходим на работа, не търсим лекарска помощ и със или без лечение в рамките на 2-3 или 4 дни се оправяме. Докато при грипа не е така.
Семейният лекар д-р Маргарита Атанасова е от медиците, които поддържат необходимостта от ваксиниране против грип. Поради дългогодишните дебати "за" или "против" ваксината, тя обръща специално внимание на списъка от пациенти, които са си направили при нея противогрипна ваксина и изводите й са, че те или не се разболяват от грип, или пък заболяването при тях минава значително по-леко и без усложнения. Съветът й е да се спазва задължително изискването ваксината да се поставя само на абсолютно здрав в момента човек и в следващите 20 дни след ваксинация да се полагат специални усилия да се избягва контакт с вирусоносители. Тези 20 дни са нужни, за да се изгради имунитет, а при заразяване с каквато и да е вирусна инфекция в този период, това е невъзможно и ваксината спира да действа.
Тази година в България грипът се очаква да завърлува към средата на януари.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД