Да се погрижим за очите

Да се погрижим за очитеЗаболяванията на очите като макулната дегенерация например могат да доведат до сериозни увреди и загуба на зрението. Много от очните състояния не са лечими, затова превенцията е най-доброто средство за запазването на доброто зрение. Определени хранителни вещества предпазват очите от заболявания или облекчават симптомите на други. Ако познаваме витамините и другите, полезни за очите хранителни вещества, това ще ни помогне да определим какви добавки е най-добре да приемаме, за да запазим доброто си зрение.
Витамини и минерали
Препоръчителните дневни дози за поддържането здравето на очите са 25 000 IU (единица за измерване на дозата на веществото, основана на биологическата му активност )витамин А, 500 мг витамин С, 400 IU витамин Е и 80 мг цинк. Високите дози могат да доведат до дефицит на мед, затова се препоръчва и приемът на 2 мг мед дневно.
Омега-3
Омега-3 мастните киселини подпомагат растежа и развитието и могат да помогнат за предпазването от макулна дегенерация и раздразнение и дискомфорт в очите, причинени от синдрома на сухото око. Тялото ни не може да произвежда омега-3 мастни киселини – също както и витамин С. Затова трябва да ги приемаме с храната или като хранителни добавки.
Храните, които съдържат най-много омега-3 ненаситени мастни киселини са по-мазните видове морски риби като скумрия, риба тон и сьомга, както и орехите и лененото семе. Приемът на капсули рибено или ленено масло също ще ни осигури достатъчно дневно количество от тези полезни за очите вещества.
Лутеин
Лутеинът е пигмент, намиращ се в много от плодовете и зеленчуците с ярки цветове. Антиоксидантните свойства на лутеина помагат за забавянето растежа на катарактите и предпазват от макулна дегенерация. Според изследване, проведено в Университета „Харвард” приемът на 6 мг лутеин е в състояние значително да понижи риска от макулна дегенерация.
Няколко важни бележки
Много от комбинираните хранителни добавки за очите съдържат препоръчителните дневни дози от посочените витамини и минерали, както и лутеин. Преди да изберем продукт за ежедневна употреба, е добре да прочетем етикета и да сравним каква част от препоръчителните количества от различните вещества покрива.
Препоръчително е да обсъдим избора на хранителни добавки и с лекаря си, за да може той да ни определи доза, която е подходяща за индивидуалните ни нужди и която няма да попречи на усвояването на някое от другите лекарства, които може би приемаме.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД