Отпуск според характера

Отпуск според характераВ много случаи никой не се нуждае от отпуск толкова, колкото човекът, току-що върнал се от нея. Дългата пасивна почивка води до затъпяване и трудности при завръщането на работното място.
Такова е печалното откритие на немски психолози от Университета на Дрезден. Установено е, че коефициентът на интелигентност на човек, прекарал три седмици на плажа намалява с 20 точки.
Отпуск според характераИ за да се възстанови предишната работоспособност след такава почивка са необходими минимум 4 дни.
Вие сте холерик? Не се опитвайте да възстановявате силите си, търкаляйки се по плажа. Необходима ви е активна почивка: подводно плуване, ски, алпинизъм или колоездене. В краен случай може и конен спорт. За да си възстановите силите са ви необходими 7-14 дни.
Вие сте бавен и обстоятелствен, т.е. флегматичен? Трябва да почивате дълго и спокойно. Може би на плажа. Но може и на село - разходки из гората, край реката, четене на книги. Можете да заминете на екскурзия, най-добре с параход. Планирайте почивката си със "запас", за да ви стигне времето да се адаптирате към всекидневието.
Вие сте меланхолик? Желателен е творчески отдих. Вие получавате удовлетворение само от резултатите, постигнати със собствен труд. Направете реконструкция на дома, промени Отпуск според характерав градината, разхождайте домашните си любимци. Необходимата ви почивка е с продължителност 2-3 седмици.
Вие сте сангвиник? Можете да минете и без продължителна почивка, достатъчни са ви почивните дни, за да могат емоционалните впечатления да възстановят вашите душевни и физически сили.
Ако сте от смесен тип и сте ограничени от житейската действителност, главното е да се постараете да придобиете поне едно, но силно впечатление, при спомена за което да можете да кажете, че сте били все пак в отпуск.
Ако вече сте навършили 45 години, желателно е да почивате не по-малко от две седмици. С възрастта отслабват адаптивните възможности на човека и за неговото пренастройване от един режим на друг е необходимо повече време. Ако по време на отпуска планирате да заминете в район с друг климат, отделете за почивка поне 3 седмици - две от тях ще са ви необходими само за адаптация.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД