Язвата може да въэникне и при много млади хора

Язвата може да въэникне и при много млади хораПреди се смяташе, че язвата на стомаха и дванадесетопръстника възниква в следствие на силен стрес, а нередовното хранене, употребата на алкохол и пушенето допълнително влияят негативно на нервното напрежение. Болката, свързана с приемането на храна, повръщането и киселините се приемаха като най-важните симптоми.
Днес лекарите гастроентеролози вече гледат на причините за появата на язвата и симптомите, свързани с това, по друг начин.
Язвената болест е доста разпространено хронично заболяване на стомаха или дванадесетопръстника. Учените определят няколко фактора за нейното развитие.
Първата причина е наследствената предразположеност. На медицината отдавна е известно, че това заболяване се предава “по наследство” от поколение на поколение, по-често по мъжка линия.
Втората причина е нарушение на равновесието между факторите на агресия и защита на самия организъм. Солната киселина притежава агресивни свойства. Въпреки това, при някои хора с много висока киселинност, не възниква язвена болест. Лигавицата на техния стомах е устойчива на вредното въздействие благодарение на доброто кръвоснабдяване и наличието на слуз, способна да неутрализира киселината. А при други, точно обратното - язва се образува и при ниска киселинност.
Симптомите са различни
На външен вид всички язви са еднакви и дори хистологичното изследване не винаги открива разлики в тяхната структура. Могат да възникнат язви на стомаха и дванадесетопръстника, които не са свързани с язвената болест. В частност те се образуват при приемането на нестероидни препарати, прилагани при лечението на патологии на сърцето и ставите и редица други заболявания.
Язвена болест може да възникне както при млади, така и при възрастни хора. При едни е възможна появата на силни болки, киселини, тежест и подуване в стомаха, повръщане, а при други – само незначителни болки или въобще липса на такива.
Лечението трябва да се провежда задължително под лекарски контрол, но пациентите могат да си помогнат като организират разумно своето хранене, труд и отдих.
Сънят трябва да е не по-малко от 8 часа. В менюто трябва да влизат продукти като месо и риба, богати на животински белтъчини (минимум 100-150 г дневно), защото при тяхната липса язвата възниква по-бързо и зараства по-бавно. Заменете ръжения хляб с пшеничен, но избягвайте прясно изпечения. Храненето трябва да става 4 пъти дневно, при това вечерята не трябва да е по-малко от 4-5 часа преди лягане.
Някои хора смятат, че алкохолът (най-вече концентратите) “лекуват” язвата. Той наистина премахва болката, но същевременно обгаря лигавицата, а при системната му употреба тя атрофира и възниква опасност от рак.
Напитките под 20 градуса (в това число и сухите вина) силно повишават киселинността и дразнят лигавицата. Затова те са недопустими при язва. Не трябва да се прекалява и с кафето, концентрираните сокове, бирата и газираните напитки.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД