Ерозия на матката

Ерозия на маткатаЕрозията е дефект на повърхностния слой на епитела на шийката на матката в резултат на микробно дисхормонално и посттравматично заразяване или казано по-просто - незарастваща рана на лигавицата. В началните етапи жената може да не забелязва тези проблеми. “Тихото” протичане на болестта може да продължи 1-2 години. За това време патогенната микрофлора успява да порази не само шийката на матката, но и влагалището, тръбата, яйчниците, образуват се и кисти.
Често шийката на матката е поразена от папиломи. Това образувание, приличащо на брадавица, намалява качеството на половия живот.
В запуснати случаи, особено при инфектиране с човешкия папилома вирус от високоонкогенен тип, може да се прероди в дисплазия - класическо предраково състояние на епитела на шийката на матката, а след това в раково образувание.
За съжаление, дори при наличието на само един полов партньор може да се стигне до полова инфекция, която да доведе до образуването на ерозия на шийката на матката. Статистиката показва, че често жените търсят съдействие от гинеколог, когато дисплазията е вече в тежка степен.
Ерозията днес е често срещана. Мнозина специалисти обясняват това с по-ранното начало на половия живот при момичетата. Някои от тях, за да не забременеят, приемат контрацептиви, но не се предпазват по друг начин и затова остават незащитени от често враждебната флора на партньора. Дори двойката да използва презерватив, ерозията може да възникне поради алергия към неговите съставни: на мястото на алергичната реакция се образува малка ерозия, която се разраства под влиянието на местната условно-патогенна микрофлора.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД