Симптомите на високото кръвно

Симптомите на високото кръвноЗа да поддържаме нормално кръвно, трябва да знаем кои са физическите симптоми на хипертонията, за които трябва да следим. Подвеждащо е, че физическите прояви на високото кръвно невинаги се усещат. За сметка на това, ако ги усетим, трябва веднага да се свържем с лекар.

Първият и най-често проявяващ се симптом е главоболието

То може да се усети като обикновено главоболие, придружено от зачервяване на кожата около врата и върху челото.
Ако се чувстваме така, сякаш преживяваме най-тежкото главоболие в живота си, е добре бързо да се свържем с лекар.
Въпреки че няма човек, който да не е страдал поне веднъж от главоболие, е важно да имаме предвид, че то винаги има някаква конкретна причина. Главоболието вследствие на високото кръвно е отличително и може да се усети подобно на зъбобол, но в областта на слепоочията.
Много хора, при които се проявяват симптоми на опасно високо кръвно, могат изведнъж да усетят слабост или замаяност. Това е показател, че трябва да потърсим медицинска помощ. Ако имаме апарат за измерване на кръвното, е добре да видим какви точно ще са показателите. Нормалното кръвно налягане е около 120/80. Ако показателите ни далеч надвишават тази норма, веднага трябва да потърсим помощ.

При други хора или в други ситуации

може да забележим, че внезапно е започнало да ни се гади или стомахът ни се “бърка”
Когато кръвното се повиши, особено ако това се случи внезапно, често възниква усещане за гадене, като не е задължително това да е придружено с повръщане. Това, което обикновено се чувства в този момент, е просто неприятно усещане в стомаха, което не се свързва с други симптоми, сочещи към стомашно разстройство или друго неразположение, дължащо се на храна. Ако гаденето е съпроводено от мъчително главоболие и/или замаяност, най-добре е веднага да се повика бърза помощ.
Друг сравнително често срещан физически симптом на високото кръвно е сънливостта
Ако изведнъж усетим, че ни е трудно да стоим будни или че сме страшно уморени, може би това се дължи именно на високо кръвно.
Важно е да помним, че не всеки човек, който има високо кръвно, ще усети всички изброени симптоми. В някои случаи дори липсва който и да било от тях. Именно затова наричат хипертонията тихия убиец.
Най-добрият начин да избегнем появата на тези симптоми е като следим редовно кръвното си, особено ако вече ни е поставена диагнозата хипертония.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД