Пролетната умора има лек

Пролетно менюВ края на февруари не малка част от хората с нетърпение очакват пролетното слънце, за да излязат от зимната летаргия. Но с първите топли дни вместо тонус, усещат неразположение, физическа слабост, главоболие, обхващат ги депресивни настроения. Причината е нарушеният баланс на организма, обобщават специалистите. В наше време няма повод организмът да е лишен от плодове и зеленчуци през студения сезон - намират се целогодишно. Достатъчни са обаче последиците от настинки и грип, плюс малко и недостатъчна слънчева светлина, а и метаболизмът през зимата обикновено се забавя.
Добро решение е в средата на февруари да променим храненето. Ябълките трябва да станат съществена част от ежедневното меню. Постепенно, но не рязко, можем да увеличим количеството на салатите за сметка на основните ястия.
Всекидневният прием на фреш от лимони и мед, разредени с вода, осигурява достатъчно количество от необходимия витамин С. Усещането за повече сила и свежест се съчетава и с отслабване, защото витамин С се натрупва в надбъбречната жлеза - ключово място, където се синтезират едни от най-важните хормони, подпомагащи обмяната на веществата - адреналин, норадреналин и кортизол.
С отвара от ориз може да се направи прочистване, а киселото мляко осигурява по-добра бактериална флора.
Но за да е бързо и ефикасно преодоляването на пролетната умора, има още две много важни "лекарства" - повече движение сред зеленина и повече позитивни изживявания - можем вместо да ги чакаме да се случат и сами да ги планираме.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД