Против епилепсията: Правят карта на мозъчната кора, по подобие на Google Maps

Против епилепсията: Правят карта на мозъчната кора, по подобие на Google Maps Според Световната здравна организация към днешна дата около 3 милиона възрастни и почти 500 000 деца в САЩ страдат от епилепсия, което означава, че честотата на заболяването засяга приблизително 1% от населението. Епилепсията се нарежда и на четвърто място сред най-често срещаните мозъчни разстройства. Важно е да се отбележи, че на база единичен припадък не може да бъде поставена диагнозата епилепсия.
Резултатите от проучване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), дават първите доказателства, че дори и различните видове гърчове да водят началото си от различни области на мозъка, всички те могат да бъдат контролирани
чрез манипулирането върху малък "набор" от неврони.
Учените работят върху ролята на една малка зона от мозъка - substantia nigra pars recticulata, която в случай, че бъде потисната води до известен контрол върху проявата на гърчове, независимо от това в коя част на мозъка е огнището.
Неврони от тази област се разклоняват към различни части на мозъка, но учените все още не могат да установят механизмите, по които работи този отдел от ретикуларната формация.
Целта на проучването е да се създаде карта на мозъчната кора, по подобие на Google Maps, която да има висока разделителна способност и възможност за увеличаване на мащаба на всеки участък от мозъка. Това би позволило подобряване на терапията и наблягане на таргетното лечение.
Проучването се състои в поставяне на чувствителни към светлина йонни канали в неврони в substantia nigra pars recticulata, тъй като когато са изложени на светлина, невроните могат да бъдат включени или изключени. По този начин при активиране на огнище, имащо отношение към проявата на гърч, невроните в него се манипулират по начин, позволяващ тяхното изключване. До момента опитите са извършвани при животински модели.
Използваната днес дълбока мозъчна стимулация може да бъде насочена върху клетъчното тяло на тези неврони или в областите, до които се допират аксоните им, взависимост от вида на припадъка, казва старшият изследовател на изследването д-р Патрик Форчели, доцент в катедрата по невронауки и физиология в медицинския филиал Джорджтаун.
Този вид стимулация ще помогне за компенсиране на известните странични ефекти, които идват с лекарствената терапия и други техники.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД