Ограничете до минимум ултраобработените храни

Ограничете до минимум ултраобработените храниИ обработените храни могат да бъдат здравословни, но… Четете внимателно етикетите!. Така можете да проверите какво се съдържа и по какъв начин са обработвани тези продукти.
Избирайте продукти без добавена захар и такива с ниско съдържание на готварска сол и нездравословни мазнини. Предпочитайте замразени плодове и зеленчуци пред ултраобработените им варианти. Те са удобни и на достъпни цени и могат да бъдат също толкова полезни както и пресните плодове и зеленчуци. Отново прочетете етикета и следете за количеството сол и добавени захари. Изберете продукта с най-малко допълнителни съставки.
Бъдете внимателни с храната, която си поръчвате в ресторанти. Избирайте проверени ресторанти, в които се готви здравословно и не се прибягва до използването на нездравословни продукти и методи на кулинарна обработка. В днешно време има много начини, по които могат да се проверят ресторантите и техният маниер на работа. Не наблягайте много на сосове и дресинги. Това са продукти, които не могат да се причислят към здравословните храни.
Ограничете до минимум ултраобработените храни. Едно от решенията е да готвите повече храна у дома. Не е необходимо да сте главен готвач, за да сготвите вечеря за любимия човек и семейството си. Намерете своите рецепти и започнете да готвите. Дори и продуктите, които използвате, да не са първо качество, готвейки у дома, вие знаете как сте приготвили храната и че в нея няма нищо нездравословно. Тя пак е обработена, но по начин, който няма да навреди на здравето ни.
Заменете високообработените храни с по-малко обработени. Например: вместо да купите готов сос за салата Цезар, пригответе си го вкъщи. Заменете сладкиша след обяд с купа пресни плодове. Заменете всички междинни закуски (от типа вафла, гризини, солети, бисквитки) с пресни плодове и зеленчуци или с домашно приготвени сладки.
Ако имате тази възможност, отглеждайте си плодовете и зеленчуците сами. За жалост в големия град това е почти невъзможно, но можете да пробвате с отглеждане на пресни подправки. Най-малкото децата ви ще бъдат очаровани от това, че сами са отгледали нещо, което после могат да изядат.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД