Алцхаймер и сънна апнея като "Яйцето и кокошката"

Алцхаймер и сънна апнея като "Яйцето и кокошката"Сънната апнея е сравнително често срещана болест, която се характеризира с повтарящи се епизоди на частично или пълно колабиране на горните дихателни пътища по време на сън с продължителност 10 или повече секунди. То е свързано с ограничено или пълно прекъсване на дихателния поток към долните дихателни пътища, което може да бъде животозастрашаващо.
Повечето хора със сънна апнея не получават диагноза или я получават много късно. Според американската асоциация на хората със сънна апнея, по неофициална информация, засегнатите в САЩ са около 22 млн. души.
Без лечение сънната апнея може да доведе до редица кардио-васкуларни заболявания като високо кръвно налягане, инфаркт и т.н. Има проучвания, които доказват връзката между сънната апнея и депресия и диабет тип 2.
Сънната апнея е рисков фактор и за развитие на деменция в по-късна възраст, твърди д-р Диего Карвальо, невролог с много проучвания в областта. Заедно с колеги, той води и друго проучване дали има потенциална връзка между сънната апнея и болестта на Алцхаймер. При хората с Алцхаймер се открива биомаркер, белег на болестта. Това е специфичен протеин, наречен "тау-протеин". Д-р Карвальо и сътрудниците му откриват високо съдържание на същия протеин в мозъка на пациенти със сънна апнея. Екипът прави това откритие случайно, докато проучва други фактори като пол, възраст, сърдечно-съдови проблеми.
Д-р Карвальо заключава: "Сънната апнея е състояние, което повишава тау-протеина в мозъка, което може да е причина за развитие на Алцхаймер". Но той описва резултатите като казуса "Яйцето и кокошката". Може и болестта на Алцхаймер да е причина за развитие на сънна апнея.
Със сигурност предстоят още много проучвания, които да потвърдят получените резултати. Връзката между сънната апнея и деменцията също представлява голям медицински и научен интерес. Тези открития могат да дадат началото на нови лечения и подобряване на диагностиката на заболяванията.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД