Червеното цвекло - с много "червени точки" за здравето

Червеното цвекло - с много "червени точки" за здраветоЧервеното цвекло е един от зеленчуците, с които ще държите бацилите настрана, ако го консумирате по-често. Варено или прясно, то е пълно с минерали като калий, калций, желязо, магнезий, фосфор, цинк и други. Освен това съдържа витамините от група А, В, С, както и фолиева киселина. Голямото количество фитохимикали като каротеноиди, аскорбинова киселина (витамин С), флавоноиди и фенолна киселина, прави цвеклото мощен антиоксидант, който има противовъзпалителни свойства.
Червеното цвекло намалява


отрицателното действие на свободните радикали в тялото

Те се произвеждат под въздействието на различни фактори като стрес, рязко подлагане на диети, напрежение, токсини в околната среда и други. Голямото количество антиоксиданти предотвратяват увреждането на клетките от свободните радикали, които понякога са причина за появата на рак, артрит и алцхаймер.
Пиенето на сок от червено цвекло се препоръчва на хора, които имат високо кръвно. Проучване показва, че


около 500 мл сок от зеленчука може да намали кръвното до три часа

Това се дължи на нитратите в цвеклото, които се превръщат в азотен оксид попадайки в тялото, което спомага за разширяването на кръвоносните съдове.
Ако се храните със зеленчуци като червеното цвекло, в които има голямо количество минерали и витамини,


ще засилите работата на мозъка

най-вече когнитивната функция.
Сокът от червено цвекло дава сила на много спортисти. Според проучване, в което участват колоездачи на дълги разстояния, 500 мл пресен сок от зеленчука може да подобри тяхното представяне с до 3%.
Черният дроб се бори с токсините, които човек приема чрез различни храни или околната среда. Умерената консумация на червено цвекло


поддържа нормалната функция на черния дроб

за което спомагат най-вече антиоксидантните му свойства, които пречистват.
Ако решите да си направите сок от зеленчука, не започвайте с голяма доза, защото може да получите гадене, замайване и стомашен дискомфорт. По-добре е в началото да изпиете 50 мл или да го смесите със сок от някой плод или друг зеленчук.
"Здравна поща"


Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД