В горещините губим по 3-4 л вода на денонощие

В горещините губим по 3-4 л вода на денонощиеЗа да се предпазим от слънчев удар или прегряване в горещините, трябва да пием повече течности. Обикновено в големите горещини човек губи около 3-4 литра вода на денонощие, което е в два пъти повече от количеството в по-хладните дни. Затова предпазването на организма от дехидратация е много важно. Това заяви д-р Никола Николов от БЧК пред Bulgaria ON AIR. Той обясни как да предпазим тялото през лятото.
Трябва да пием повече вода и напитки, които не са газирани. Най-добре е дори да приемаме топъл чай, защото той изравнява температурната разлика в организма и чрез него той се справя по-лесно с охлаждането, обясни специалистът.
Консумацията на пресни плодове и зеленчуци в горещините е препоръчителна. По-мазните и тежки храни трябва да останат на заден план в менюто ни. Динята е задължително средтсво за разхлаждане през лятото. Нейният червен пигмент предпазва тялото от прегряване. Единствено трябва да внимаваме с някои екзотични плодове, които могат да увеличат деурезата в организма, разясни д-р Николов.
Тези дни се очакват температурни аномалии. Трябва да следим метеорологичната обстановка, за да не се налага когато пътуваме да ни е горещо. Затова трябва да си стоим на хлад вкъщи, на климатик за предпочитане и да не предприемаме рисковани пътувания – особено около обяд или в ранния следобед“, посочи още той. Ако все пак ни се налага да излезем или сме на работа на открито, е нужно да вземем предпазни мерки. „Трябва да си носим минерална вода с нас, да сме облечени с широки, бели, светли дрехи, задължително с шапка или чадър, което не е много популярно у нас, но е необходимо. Въобще да търсим прохладата. Ако сме в службата, за предпочитане е да ползваме климатик. Ако искаме да излезем навън, трябва да го загасим и да се климатизираме поне 5-10 минути преи да напуснем помещението. Защото тази амплитуда може да повлияе зле на здравето ни, категоричен е медикът на БЧК.
И домашните любимци са предразположени към прегряване. За предпочитане е разходките с тях да бъдат рано сутринта – около 5-6 часа или по-късно вечер, когато става по-хладно.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД