Хроничният пхепатит С вече е лечим и у нас

Хроничният пхепатит С вече е лечим и у насХроничният Хепатит С, от който страдат около 1,5% от българите, вече е лечим и у нас. Остава единствено Здравната каса да започне да покрива терапията. Това съобщиха днес лекари и пациентски организации. От Здравното министерство уточниха, че медикаментите, необходими за лечението на Хепатит C, ще започнат да се покриват от следващата година. Дотогава обаче ще бъдат загубени човешки животи, твърдят лекарите. Затова председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров предложи да се промени нормативната уредба, така че да се създадат възможности Касата да покрива лекарство за конкретен брой пациенти в конкретна година.
Голяма част от пациентите с Хепатит С, които у нас са приблизително 1,5 %, не знаят, че са инфектирани. Едва 10 или 15 на сто от болните, обаче успяват да се излекуват, останалите почти 90 на сто остават хронични носители. Към момента Здравната каса финансира терапия, която действа при половината от болните. Новите медикаменти, които могат да лекуват почти всички инфектирани, все още не се заплащат, но са приложени на 100 души у нас като подарък от фирмите производители, обясни един от най-добрите гастроентеролози у нас проф. Крум Кацаров.
В случая наистина сме на прага на революция, тъй като лекуваме пациенти от 95%, няма странични ефекти и което е най-важно - слизаме до групи, които преди не можехме да лекуваме. Това са пациентите с чернодробна цироза, с хронични бъбречни заболявания, пациенти преди и след трансплантация", обясни специалистът.
Курсът на лечение е от порядъка на 100 000 лв. на човек. Здравните власти обещават от догодина той да бъде покриван от Касата. Това, обаче не е достатъчно, смята д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.
В това време ще умрат хора. Очевидно е. За хора с некомпенсирана чернодробна цироза дните са преброени. Те не могат да чакат. Искам да предложа нещо конкретно и да променим така нормативната уредба, че да създадем възможности за това, което в някои държави се нарича лимитирано или ограничено реимбурсиране. Именно реимбурсиране на конкретен брой пациенти за конкретна година. Това позволява хем да се използва и да се спасят човешки животи на тези, които са на ръба на гроба, а в същото време не е неограничено като разход и би могло да бъде посрещнато от държавата, допълни Кацаров.
Друга възможност, която според него би позволила гъвкавост, е ако един пациент би могъл да си доплати за лечението, но то да започне да се покрива веднага. Нашите правила обаче били написани така, че не позволявали на здравните власти да бъдат гъвкави при договарянето на цени и на включване на лекарства в касата.
„Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД