50 болни от хепатит С започват телапия с революционно лекарство

50 болни от хепатит С започват телапия с революционно лекарствоОколо 50 българи с хепатит С ще могат да започнат лечение с модерната безинтерферонова терапия още в рамките на тази година. Това стана ясно по време на кръгла маса в парламента.
Още не е ясна цената, на която ще бъде договорен препаратът, но разчетите са лечението на един пациент да струва 50 000 лв. Това е два пъти по-малко от средноевропейската цена.
Лекарството е революционно, защото наистина убива вируса, коментира председателят на Дружеството по гастроентерология проф. Крум Кацаров.
Първи от терапията ще се възползват болните, за които няма друга алтернатива – трансплантирани, с цироза, с тежки сърдечни проблеми, автоимунни заболявания и диабет.
Ако сега трансплантираме черен дроб на болен с хепатит С, вирусът до две години изяжда присадката, посочи проф. Кацаров.
Счита се, че броят на заразените с хепатит C хора в България е около 110 000 души, като повечето от тях не знаят за състоянието си, тъй като заболяването протича безсимптомно.
От друга страна, скорошно национално представително проучване показа, че едва 10% от българите са се изследвали за заболяването през изминалата година, а 64% никога не са се тествали за хепатит С.
Тези данни доказват необходимостта от предприемане на спешни мерки за повишаване информираността на обществото ни и насърчаване профилактичните изследвания за заболяването.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД