Тъмната кожа по ръцете издава недостиг на витамин В12

Тъмната кожа по ръцете издава недостиг на витамин В12При по-внимателно вглеждане, може да се забележи, че при някои хора кожата на ръцете от страната срещу дланите е по-тъмна, в сравнение с останалата част от ръката. Това се наблюдава сравнително често. В някои случаи кожата на пръстите на ръцете и около ноктите също е по-тъмна. Често се среща оплакването от тъмни и груби лакти.
Някои специалисти отдават това на сухата кожа в областите, където тя, „покрива“ хлътналите кости. Друго обяснение е, че вследствие на прекомерно триене в тези области, се получава удебеляване на кожните пластове, което също води до потъмняването им.
Експертите напомнят, че трябва да се има предвид, че подобна пигментация може да се дължи и на някои кожни заболявания като акантозис нигриканс, а също така може да бъде свързано и с диабет, прекомерна консумация на алкохол, недостиг на витамин B 12. При поява на потъмняване на кожата, следва да се проведе консултация със специалист.
Когато няма наличие на по-сериозен проблем, появилото се състояние може да се третира с подхранващ крем, за да се намали триенето. Нанасянето на изсветляващи кремове също може да намали пигментацията. Те трябва да се използват, само след консултация с дерматолог.
Като следствие от честото бръснете или използвате кола маска върху кожата, може да се наблюдава появата на червеникаво-кафяви петна по ръцете, особено в по-горната им част. Възможност за премахването им е изсветляващият пилинг. Преди да се прибегне към каквато и да е стъпка обаче, първо трябва да се потърси съвет от дерматолог.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД