Слънчевото изгаряне е по-опасно за тийнейджърите

Слънчевото изгаряне е по-опасно за тийнейджъритеПрекомерното излагане на слънце е познатият рисков фактор за развитие на най-агресивния кожен рак - меланом. Ново проучване установява, че при жените от бялата раса, които получават пет или повече тежки слънчеви изгаряния, придружени с появата на мехури, до 20-годишна възраст, рискът от развитие на меланом се повишава с 80%.
За целта на проучването изследователите анализират данни на жени от бялата раса от регистри на медицински сестри за период от 20 години.
Преди началото на проучването, участниците предоставят информация относно медицинската си история и потенциалните рискови фактори за развитие на кожен рак.
Слънчевото изгаряне е по-опасно за тийнейджъритеСред тях са: броят бенки по краката, броят слънчеви изгаряния, придружени с появата на мехури между 15 - 20-годишна възраст, както и фамилната анамнеза за кожен рак.
Резултатите сочат, че жените, които имат поне пет тежки слънчеви изгаряния, в споменатата възрастова граница, имат 68% повишен риск от базално-клетъчен карцином и плоскоклетъчен карцином. В най-голяма степен е рискът от развитие на меланом – 80%. Изненадващо, при тези, които имат тежки слънчеви изгаряния по-късно в живота, не се наблюдава увеличаване на този риск.
Смята се, че меланомът е следствие на кратно интензивно излагане на слънце, което може да причини изгаряне, при което се появяват мехури. Индивидуалният риск от развитие на тежкия рак на кожата е комбинация от генетични фактори, както и такива от околната среда.
Официални данни на проучване от Фондацията за рак на кожата в САЩ сочат, че 42% от хората признават, че имат поне по едно слънчево изгаряне всяка година.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД