Изобретиха шлем, който засича инсулт

Изобретиха шлем, който засича инсултНов специален шлем, изработен от шведски учени, бързо може да определя дали пациент е получил инсулт, съобщава Би Би Си. Шлемът изпраща микровълни към мозъка, за да определи къде има кръвоизлив или съсирек.
Екипът от скандинавската страна планира да разработи устройството за употреба в спешната помощ.
При инсулт лекарите трябва да реагират много бързо. Ако лечението не започне до 4 часа, някои части на мозъка може да започнат да умират.

За да предложат най-доброто лечение обаче, лекарите трябва да установят дали ударът е причинен от кръвоизлив или от съсирек. Компютърната томография (КТ) може да покаже това, но отнема повече време.
За да ускорят процеса на лечение шведските учени от Техническия университет Чалмерс изобретяват мобилното устройство, което да установи дали има случай на инсулт. Шлемът използва сигнали с микровълни, също като в микровълновата фурна и мобилните телефони. Така се създава картина на това, което се случва във всички части на мозъка.
Тестовете с прототип на шлема, изработен от велосипедна каска, показват, че устройството може да направи разлика между кръвоизливите и съсиреците, макар и не в 100% от случаите. Тяхната крайна цел е да градят устройството във възглавницата на пациента.
Първоначално спешни екипи ще получат по един шлем, с който да направят изследвания при 45 пациенти. Предстоят още много тестове, но изобретението може да бъде много полезно в бъдещето, казват учените.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД