Чесънът бори и алергиите

Чесънът бори и алергиитеЧесънът има противовъзпалителни свойства и в този смисъл може да помогне на организма в „борбата“ с алергиите. Проучвания сочат, че зеленчукът облекчава алергичния ринит, а пресният сок от чесън може да се използва срещу сърбеж, вследствие на обриви и ухапвания от насекоми.
Ежедневната консумация на чесън служи като превантивна мярка срещу настинка. Това му качество се дължи на антибактериалните му свойства, които помагат и при раздразнено гърло. Зеленчукът също така може да намали и тежестта на инфекциите на горния респираторен тракт.
Ползите му при нарушения, свързани с белите дробове, като астма, затруднено дишане и др., го правят безценно „лекарство“, както и свойството му да стимулира отхрачването, което е много полезно в случаите на хроничен бронхит.
Чесънът също така спомага за регулирането нивата на кръвната захар при диабетиците, тъй като повишава освобождаването на инсулин. От друга страна, се смята, че прилагането на екстракт от чесън върху мазоли или брадавици по краката и ръцете, облекчава подобни състояния.
Зеленчукът е ценен и като противораково средство – проучвания установяват, че той намалява риска от повечето видове рак. Това се дължи на съдържанието на алил сулфид в зеленчука. PhIP е вид хетероциклен амин, който се свързва с повишаване риска от рак на гърдата сред жените. Според проучванията диалил сулфидът, който се намира в чесъна, потиска процеса на трансформиране на PhIP в канцерогени.
Феропортинът е протеин, който спомага усвояването и освобождаването на желязо. Диалил сулфидите в чесъна повишават произвеждането на този протеин и помагат на метаболизма на желязото.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД