Защо ни е нужен колаген

Защо ни е нужен колагенКолагенът е важен протеин, който се съдържа в клетки из цялото тяло. Всъщност той е концентриран в съединителната тъкан, която е градивния елемент на всичко - от кожата и костите, до органите и кръвоносните съдове.
Колагенът функционира по няколко различни начина в организма ни.
Кожата и колагенът
Една от най-важните и забележими с просто око функции на колагена е градивната му роля за кожата.
Колагенът съставя близо 80% от сухото й тегло, осигурява й необходимата структура и функционира заедно с друг протеин - еластин, за да осигурят на кожата нужната й гъвкавост - за да се разтяга и връща в нормалното си състояние, докато тялото се движи.
Костите
Колагенът има важни функции и по отношение на костите. Те са съставени от смес от колаген и специфичен минерал - хидроксиапатит. Комбинацията им е отговорна за структурата, гъвкавостта и силата на костите. Според изследванията, около 30% от костите са съставени от органични материали, от които 95% е именно колагенът.
Мускулите
Колагенът играе важна роля и за функционирането на мускулите. Колагеновите молекули осигуряват на мускулните влакна силата и структурата, необходими за движението и функционирането им през целия ден. Колагенът изгражда не само скелетните мускулни влакна, но и гладката мускулатура - например мускулите в пикочния мехур и половите органи, както и мускулите на сърцето.
Кръвоносните съдове
Колагенът е градивен елемент и за стените на кръвоносните съдове – артерии, вени и капиляри. Това им придава сила и здравина, структура и гъвкавост за ефективното транспортиране на кръвта до всяка клетка.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД