Творчеството на Шекспир може да бъде съхранено на ДНК носител

ДНКУчени са разработили техника за съхраняване на информацията  върху ДНК молекулата. Данните, които притежаваме, могат да бъдат запазени за неопределено дълго време. За целта не се използва ДНК от жив организъм или от такъв, който е бил някога жив, а синтезирана в лабораторни условия ДНК.
ДНК молекулата може да бъде съхранена толкова дълго, колкото могат да й бъдат осигурени няколко съвсем прости условия - тъмно, хладно и сухо място.
Именно на това се дължи и фактът, че

учени са успели да възстановят веригата на ДНК от мамут, живял преди 10 000 години, запазен по случайност до наши дни

Изчисленията показват, че въпреки високата цена за съхраняването на информация на ДНК молекулата, то е много по-евтино от другите методи. Особено, ако целта ви е да съхраните дигитален файл за период от около 600 до 5000 години. В синхрон с развиващата се технология, експертите вярват, че през следващите десетилетия цената ще падне и ще стане напълно достъпна. Така

днешните деца ще могат да показват снимките на своите внуци на ДНК носители на информация

Всичко, което искате да бъде съхранено, може да бъде съхранено. Единственото ограничение засега е цената, която в момента варира между 10 000 и 30 000 долара. Но пък тази техника позволява “запаметяването” на информационни масиви с размер до зетабайт, което е достатъчно за съхраняването на цялата дигитална информация, съществуваща в момента на Земята.
За да докажат, че техният метод работи,

изследователите използват различни видове цифрова информация - например текстови файл със 154 сонета на Шекспир

PDF с научна статия, снимка във формат JPEG и MP3 аудио файл с речта на Мартин Лутер Кинг “Имам една мечта”. Опитът на учените показва, че всичко това може да бъде кодирано в ДНК и след това реконструирано със 100% точност.
Текстовете във вашия компютър, макар че приличат на думи, всъщност представляват комбинация от нули и единици - това е т.нар. бинарен код. За целите на синтезирането на ДНК този код е превърнат в комбинация от нули, единици и двойки. Следва превръщането на ДНК в колекция от нуклеокиселинни основи, представени с буквите А, С, G  и Т.    
ДНК има и предимството, че е малка и лека. Един Шекспиров сонет например, тежи едва 0.3 picograms. По този начин

един грам ДНК може да запази информация, колкото един милион компакт диска

Вземайки под внимание малките размери и дългата продължителност на съществуване на ДНК, този метод може да бъде използван за пренасяне на информацията хиляди години напред. Но само и единствено, разбира се, ако нашите наследници от 4013 г. все още използват езиците и писмеността, която ние използваме днес.
“Национална бизнес поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД