Най-безопасното място в колата

Най-безопасното място в колатаМястото в средата на задната седалка на автомобила е най-неудобното и на него обикновено се сяда само ако е крайно необходимо, но пък то е най-безопасното. До този извод са стигнали американски изследователи от университета на Бъфало, които са анализирали статистиката за пътно-транспортните произшестия в щата Ню Йорк.
Оказва се, че местата на задната седалка са с 59 до 86% по-безопасни, отколкото на предните седалки. А средното място на задната седалка е с 25% по-безопасно от другите задни места.
Ръководителят на изследването Дитрих Джели съобщава, че са отчетени много фактори, като използването на облегалката за глава, вида на транспортното средство, теглото на автомобила, възрастта на шофьора и пътниците, времето, осветлението, предпазните въздушни възглавници и т.н.
Една от причините за безопасността на това място според специалистите е, че то не се “притиска” при сблъсък. Освен това, по време на произшествие, когато колата буквално се върти, “въртящаща сила” не оказва толкова силно влияние върху пътниците, седящи отзад в центъра.
В хода на изследването се е изяснило, че почти половината от пътниците на задните седалки (46.9%) не са използвали предпазните колани и в резултат на това 34,6% от тях са загинали при пътни произшествия. Оттук изследователите правят извода, че пътниците на задната седалка, използващи колани, имат с 2.4-3.3 пъти по-голям шанс да оцелеят след пътно-транспортно произшествие, отколкото пътниците без предпазни колани.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД