Спанакът е не само вкусен, той е добра козметика

Спанакът е не само вкусен, той е добра козметикаОказва се, че славата на спанака не е просто правописна грешка - тази зелена трева напълно заслужава почетното място и то не само за храна, но и като интересно и благодатно средство за разкрасяване.
За суха кожа
Няколко спаначени листа се пускат в месомелачката или се нарязват на много ситно. В 2 с. л. от получената зелена кашица се добавя 1 с. л. растително масло (зехтин, царевично или слънчогледово масло) или сметана. Разбърква се и се налага върху лицето. След 15 минути се измива с топла вода.
При комбинирана кожа спанакът трябва да се смесва с кисело мляко.
Подхранваща маска
1 среден по големина картоф се сварява в прясно мляко и се пюрира, като се добавя 1 с. л. затоплен зехтин. 2 с. л. от това пюре се разбърква със същото количество ситно нарязани спаначени листа.
Маската се нанася върху кожата на лицето и след 15 минути се измива с топла вода.
За овлажняване
2-3 с. л. ситно нарязани спаначени листа се сваряват в малко прясно мляко за 5 минути. Течността се прецежда и още топлата листвена кашица се налага върху лицето.
След 15 минути се снема с памучен тампон, натопен в отцеденото мляко (в което се е варил спанакът). Лицето се измива с топла вода.
Тази рецепта може да се ползва и при раздразнена и чувствителна кожа.
Ако вашата кожа е мазна, тогава листата от спанак трябва да се варят в минерална вода.
За проблемна кожа
1 с. л. ситно нарязани спаначени листа се разбъркват с 1 яйчен белтък. Сместа се нанася върху лицето и се оставя за 15 минути. След това се измива с хладка минерална или преварена вода.
За груба кожа
1 с. л. ленено семе се залива с половин чаша студена вода и се вари, докато се образува гъста маса. Щом изстине, се прецежда и се добавя 1 с. л. сок от прясно изцедени спаначени листа, 1 ч. л. олио и 1 ч. л. мед. Всичко се разбърква, нанася се върху лицето и след 10 минути се измива с топла вода.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД