Не спирайте спорта и през бременността

Не спирайте спорта и през бременносттаАко бременната жена е здрава и няма лекарска забрана, спортът е отлично средство срещу излишното качване на килограми, сериозна предпоставка тя да роди здраво дете, бързо и лесно. При тези, които редовно изпълняват физически упражнения с умерена интензивност, поне половин час на ден, плодът се развива с по-добри показатели, с по-силна имунна система. Упражненията укрепват организма на мама и когато настане време за родовата дейност.
Еластичността, гъвкавостта и издръжливостта не са без значение - тренираните бременни се справят чувствително по-добре. Родовият процес преминава по-бързо и лесно при тези от жените, които са се занимавали редовно със спорт през деветте месеца. Аз съм отличен пример за всичко това, казва Мария Малкоданска, треньор във фитнес център Pure Jatomi в Стара Загора. В момента Мария е бременна, очаква второ дете. Тя не спира да спортува, както е било и по време на първата й бременност.
Подходящи спортове за бременната са тези с по-плавни движения - пилатес, каланетика, аеробика и степ аеробика, гимнастика, стречинг, йога, плуване, спортно ходене, активно ходене, колоездене, зумба, латино танци, танго, лек фитнес и др. По време на тренировките избягвайте големите тежести и сериозните натоварвания на долната част на тялото. След 3-4 месец преустановете коремните преси. Избраните движения нека стават все по-леки с напредването на бременността, съветва Малкоданска.
А когато бебето навърши 40 дни, ако имате възможност, се върнете в залата, допълва тя.
„Здравна поща“, Дима ТОНЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД