От НЗОК искат преразглеждане на клиничните пътеки

От НЗОК искат преразглеждане на клиничните пътекиКлиничните пътеки трябва да бъдат преразгледани, а алгоритмите им пренаписани, заяви управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова. Тя отбеляза, че инициативата за това трябва да дойде от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева и националните консултанти. Според д-р Тодорова в сегашния си вариант клиничните пътеки не са добре написани, а освен това не са променяни от 7-8 години. Тя добави, че за това време са правени само дребни козметични промени в зависимост от това, кой е бил национален консултант.
Недостатък на пътеките е, че в тях има два плюса – изключително евтини процедури и такива, които са скъпи. И някаква усреднена стойност на клиничната пътека, каза още д-р Тодорова. От думите й стана ясно, че от здравната каса са си направили този извод след направени проверки на лечебните заведения за болнична помощ.
Една от проверките е обхванала дейността на болниците през октомври и ноември 2013 г. Впечатление прави повишаване на разходите за тези два месеца в много лечебни заведения, в сравнение с тези от 2012 г. Д-р Тодорова посочи, че в 78% от лечебните заведения средномесечният разход е надхвърлен значително. Според проверяващите разходите на МБАЛ „Токуда” са се повишили със 700 000 лв. за всеки от месеците, УМБАЛ „Александровска” – с 300 000 лв., болница „Каспела” в Пловдив – 340 000 лв.,  „Св. Каридад” в Пловдив – 200 000 лв. Има и болници като тази в Тутракан, която си е качила с 60 000 лв. дейността. Може би от София са отишли хора да се лекуват и затова са вдигнали оборотите, каза управителят на НЗОК.
"Здравна поща", i

Музиката помага за добрия сън
21 Април 2021, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД