Безвъзмездният кръводарител Павлина ДЕЛЧЕВА: Кръводаряването е най-интимният и най-леснодостъпен начин за благотворителност

Безвъзмездният кръводарител Павлина ДЕЛЧЕВА: Кръводаряването е най-интимният и най-леснодостъпен начин за благотворителностСпециализираното издание "Здравна поща" стартира нова инициатива - "Щедри сърца". Кампанията е насочена към насърчаване на безвъзмездното кръводаряване и безвъзмездните кръводарители. Тя цели и популяризиране на хората с щедри сърца, които безвъзмездно даряват кръв за спасяването на нечий живот и са взели ценното решение за това по собствена убеденост и информираност.
Във връзка с инициативата ще бъде публикувана полезна информация по темата, както и конкретни данни, касаещи тенденциите в кръводаряването в регион Стара Загора и в цялата страна.
От Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора информираха, че един от най-честите безвъзмездни кръводарители е Павлина Делчева, директор на Дирекция "Социално подпомагане" в Стара Загора, преди това два мандата Обществен посредник на Община Стара Загора.
***
- Г-жо Делчева, откога дарявате кръв безвъзмездно, какво Ви мотивира?
- Честно казано, нямам ясен спомен кога за първи път дадох кръв. Със сигурност беше в организирана акция. Но така или иначе повече от 20 години съм кръводарител. Включвам се в почти всички акции, като се съобразявам с необходимите ограничения, не повече от 3-4 пъти в годината за жени.
Както винаги съм казвала, някой трябва да те заведе за първи път на библиотека, на кино, в операта, на концерт… Така е и при кръводаряването. Много хора се страхуват, притесняват се и трябва някой друг да им покаже и обясни, че не е страшно, не е притеснително.
А какво ме мотивира - когато човек е здрав, на подходяща възраст, чувства се добре, в кондиция е, кръводаряването е най-интимният и най-леснодостъпен начин за благотворителност. Доказано е в изследвания, че благотворителността влияе добре както на дарявания човек, така и на дарителя. Защото той,
след като е дал нещо, се чувства полезен, чувства се по-добре
Ако си притеснен, ако изпаднеш в депресия и имаш дилема дали обществото, дали семейството ти има нужда от теб, можеш да отидеш в най-близкия кръвен център и да направиш нещо за някой друг.
Но пак искам да отбележа, че кръводаряването е една от най-интимните благотворителности, защото все пак даваш частичка от себе си. Това е и най-лесният начин да дариш, защото не се изисква специално усилие, не се изискват финансови възможности, не зависи от социалния статус. Важното е да си здрав.
- Налагало ли се е да дарявате кръв по спешност, целенасочено?
- Почти никога не съм се питала за какво се използва дарената от мен кръв. Но аз съм редовен кръводарител, не пуша, не пия, не съм рисков фактор и един или два пъти са ми казвали, че
заделят кръвта ми за детско отделение
Ставало ми е изключително приятно.
Разбира се, дарявала съм кръв и на хора по спешност. Тогава се създават много приятни и интересни връзки. Веднъж дарих на една майка, която току-що бе родила. После тя ми прати снимки на бебето. Чувствах се съпричастна към всичко това.
Дарявала съм за възрастни хора, за родители, за близки, когато спешно изниква нужда. Моята кръвна група е А+, една от най-популярните. Но тук е моментът да се обърна към тези хора с редки кръвни групи - нека да се замислят по-сериозно, имат такава ценност и ако могат, не трябва да я запазват само за себе си, а да я споделят с хората.
Другият проблем, който ме вълнува при кръводаряването, е спекулирането и желанието на хората тази услуга да се плаща. Виждала съм пазарлъци пред Кръвния център. Да се възползваш от нуждата на хората, точно в случаи, когато са крайно уязвими, е ужасно. Веднъж са се опитвали да ми дават пари за кръводаряване. Почувствах се омърсена. Категорично отказах. Незаконно е и противоречи на всички мои схващания за реално доброволчество и реално безвъзмездно кръводаряване.
Не харесвам парадирането с благотворителност
Но специално при кръводаряването - това е един от случаите, в които трябва да се популяризира. Затова съм си позволявала да публикувам снимки и да приканвам хората да го направят.
Популяризирам кръводаряването сред приятели и познати, отговаряла съм на въпроси. Всъщност, най-големият мит е, че тъй като организмът свиквал с кръводаряването, после можеш да вдигнеш кръвно и т.н. При мен е нямало такъв ефект. Никога не ми е ставало лошо, не съм се чувствала зле. Понякога може да те се приспи малко по-рано същата вечер. Необходимо е да се пият повече течности. Доколкото съм запозната, въпреки че не съм медицинско лице, кръвта физиологично се възстановява за 24 часа, а качествено вече за няколко месеца … до следващото кръводаряване.
Искам да изтъкна също, че
екипът в кръвния център е от много добри професионалисти
Вече се познаваме. Даже веднъж дойдоха в Дирекцията по социално подпомагане и дариха дрехи, които ние предоставихме на хора в нужда. Помагаме се. Започнеш ли веднъж да правиш нещо благотворително, е увличащо.
- Включвала ли сте се в други благотворителни акции?
- Аз се включвам във всички акции, достъпни за мен. Създава се общност от хора, която се търсим и си помагаме.
Но ми се иска на благотворителността да започне да се гледа по друг начин. Сега все по-често като държавен служител се сблъсквам с известния мит - че държавата е длъжна за всичко. Да, тя си има своите задължения, ангажименти, но обществото е това, което допълва всички други необходимости, необхванати по някакъв начин. Когато хората имат по-специфични нужди, там е мястото на обществото да се намеси, да помогне.
Една от най-интересните благотворителности, в които участвам вече поредна година, е плетенето на шапки, шалове, чорапи, ръкавици за бездомници. Дарители предоставят прежда, доброволци изплитат и се дарява на хора в нужда.
Страдам от едно заболяване - библиофилия се нарича (смее се…) Много често съм посредник между хора, които даряват книги. Последно установих, че
много добре се приема дарителството на книги в болниците
Рядко се сещаме за там. Но има интерес. Дарявала съм няколко пъти в отделенията на двете болници в Стара Загора, включително и на детските.
Иска ми се благотворителността да стане нещо, към което хората да се стремят и да искат да го правят. Защото това прави животът по-добър, колкото и да звучи патетично. Правенето на добро и вършенето на нещо извън общото русло, винаги кара хората да се чувстват по-добре. Нека да пробва всеки един - ако направи нещо добро, денят му ще тръгне по-иначе.
"Здравна поща", Радослава РАШЕВА

Музиката помага за добрия сън
21 Април 2021, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД