Безплатни прегледи за туберкулоза стартират в цялата страна

Безплатни прегледи за туберкулоза стартират в цялата странаБезплатни прегледи за туберкулоза стартират в цялата страна. Така наречените „Дни на отворените врати“ ще се проведат в лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза от 19 до 23 юни.
Инициативата се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.
Всеки, който се интересува от безплатните прегледи може се консултура с лекар и да попълни специална анкета. Допълнителни медицински изследвания ще бъдат направени на лицата, за които има съмение, че са болни от туберкулоза.
Дните на Отворени врати е ежегодна проява, която стартира през 2009 г. По време на проведените „дни” в периода от 2009 г. до март 2017 г. броят на анкетираните за туберкулоза лица е 93 509, като бяха открити 1 039 лица с туберкулоза и 3 650 лица с латентна туберкулозна инфекция. Данните сочат, че се постига добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, съобщават от Министерство на здравеопазването, на чийто сайт има информация за прегледите по градове.
Общо 3 392 са се възползвали от безплатните консултации през 2016 г. От тях 37 лица са диагностицирани с туберкулоза и насочени за лечение. При 189 е открита латентна туберкулозна инфекция.
Бързото диагностициране и адекватното лечение на болните с активна туберкулоза са от първостепенно значение за осъществяване на контрол над коварното заболяване. Важно е да се проследи и състоянието на лицата, били в контакт с болния от активна туберкулоза.
„Здравна поща”

Музиката помага за добрия сън
21 Април 2021, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД