В Македония откриват свободни от данъци зони за здравни грижи

 В Македония откриват свободни от данъци зони за здравни грижиМакедония е на път да се превърне в център на медицинския туризъм на Балканите благодарение на планираните от правителството щедри субсидии и данъчни облекчения за местни и чуждестранни инвеститори, които искат да строят луксозни лечебни заведения в страната. Кабинетът на премиера Никола Груевски е изготвил законопроект, който предвижда създаването на свободни от данъци "зони" за здравни грижи, от които ще могат да се възползват чужденци. Миналата седмица проектът беше внесен за разглеждане в парламента и се очаква скоро депутатите да го гласуват.
Законопроектът ще позволи на чужди и местни компании, работещи в сферата на здравеопазването, да строят болници в Македония, които приоритетно да се използват от частни пациенти, пристигащи специално за лечение от чужбина.
За да привличат инвеститори, властите предлагат субсидии, равняващи се на до 50% от стойността на инвестицията. Например ако една компания планира да строи клиника на стойност 50 милиона долара, то държавата ще покрие 25 милиона евро.
Новоизградените болници и персоналът им също ще бъдат освободени от данък върху доходите в рамките на десет години. Правителството предвижда да не се облагат с ДДС и с митнически такси внесеното медицинско и друг вид оборудване. Ако освен болниците инвеститорите изградят и центрове за обучение на медицински персонал - македонски и чуждестранни лекари, те ще ползват облекчения в рамките на 15 години. Първата зона за медицински услуги се очаква да бъде открита през 2017 г.
„Здравна поща”

Музиката помага за добрия сън
21 Април 2021, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД