Заради лимитите в болниците отказват лечение на пациенти

 Заради лимитите в болниците отказват лечение на пациенти, алармира Пациентската организация В Националната пациентска организация са получени много сигнали, че заради лимитите на болниците се отказва лечение на пациенти с онкологични заболявания. Това каза зам.-председателят на НПО и представител на пациентските организации в Надзорния съвет на НЗОК Виктор Паскалев. Той отбеляза, че от НПО изготвят справка на тези оплаквания и възнамеряват да ги предоставят на оперативното ръководство на касата и на надзора. „Болниците твърдят, че това е поради приключили лимити.
Не е нормално в началото на годината да са свършили парите и пациентите да не могат да се лекуват. Надзорният съвет на НЗОК и държавата трябва да намерят ефективен начин този проблем да се реши”, заяви той.
Председателят на Българска асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов пък коментира по повод Европейския ден на пациента, който се отбелязва на 18 април, че в България в момента се нарушават две основни права на пациента – правото на достъп до лечение и правото на избор къде да лекува. Имаме жалби от пациенти, които са си правили химиотерапия някъде. В болницата им казват, че трябва да изчакат една седмица, две седмици, двадесет дни. Започват записвания за химиотерапия в онкологичната болница на София-област. В „Св. Иван Рилски” не може човек с установен току-що хепатит С в активна фаза да бъде хоспитализиран. Планират го за края на юни, заяви той. Таушанов добави, че обяснението за тези листи на чакащите е липсата на достатъчно пари в бюджетите на лечебните заведения. Той отбеляза, че въпросните финансови ограничения са наложени от методиката на НЗОК за финансиране на болниците.
„Здравна поща”

Музиката помага за добрия сън
21 Април 2021, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД