НЗОК обмисля вземане на безлихвен заем от държавата

НЗОК обмисля вземане на безлихвен заем от държавата„Няма вариант Б. Нещата са такива, че през декември хората няма да получат заплати. Ще ги поздравим за Нова година прекрасно просто.“ С тези думи председателят на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-министър на здравеопазването д-р Бойко Пенков коментира ситуацията около бюджета на касата. Той допълни, че единствената възможност бюджетът да издържи е чрез силни рестрикции за болничната помощ. „В рамките на 106-107 млн. лв. за болнична помощ при разход към момента между 140 и 150 млн. лв.“, обясни д-р Пенков.
По думите му, дейността трябва да се ограничи с 30% от 1-ви август, като болниците трябва да ограничат приема, да планират хоспитализациите, като съставят едно- или двумесечни листи на чакащи и да предвидят някакъв резерв за спешен прием.
„Това беше идеята на Надзорния съвет, когато прие искането за актуализация на бюджета към правителството и към Народното събрание, за да може да се посрещнат всички нужди на хората и да няма такъв тип стрес и уплах“, коментира той.
Д-р Пенков информира, че в НЗОК се обсъжда варианта да се намери ред, по който при липса на актуализация на бюджета да се вземе безлихвен заем от държавата – идея, лансирана преди седмици от бившия здравен министър и шеф на НЗОК д-р Илко Семерджиев. „Това означава собствен дефицит на самата каса, който после да бъде покрит в рамките на бюджета, когато имаме парламент, след изборите“, обясни той. Шефът на надзора на касата уточни, че към момента не се знае дали има законов вариант това да се случи. „Това е вариант на отчаянието“, коментира той.
Бойко Пенков отбеляза още, че касата в момента е „осакатена като възможности и превърната в пасивен плащач“, и част от проблемите идват от това.
"Здравна поща", i

Музиката помага за добрия сън
21 Април 2021, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД