Хемофилици искат национална програма за тяхното заболяване

 Хемофилици искат национална програма за тяхното заболяванеБолниците не прилагат препарати за съсирване на кръвта на нуждаещи се пациенти с хемофилия. От това се оплакаха представители на Българската асоциация по хемофилия по време на пресконференция днес. Те отбелязаха, че според методика на Министерството на здравеопазването лечебните заведения могат да прилагат препаратите, съдържащи съсирващ кръвта фактор, само ако е застрашен животът на хемофилика.
Ето защо от пациентската организация настояват МЗ да промени своята методика и да разреши на болниците да употребяват медикаментите и в други случаи. Искане на асоциацията също така е министерството да създаде национална програма за това заболяване.
Виктор Паскалев, който е председател на УС на Българската асоциация по хемофилия каза, че пациентите се сблъскват и с друг проблем. Той отбеляза, че асоциацията се е опитала да получи информация от различни болници, които разполагат със спешни отделения, дали имат закупени въпросните лекарства. С изключение на няколко софийски болници, почти всички не са им дали такава информация. Според Паскалев, може да се направи извода, че лечебните заведения не разполагат с медикаментите. Това вероятно означава, че единствено в София пациентите с хемофилия може да получат спешна помощ, каза той.
Паскалев съобщи, че в България има около 600 души, страдащи от това заболяване. Според него, от тях 352 са обхванати от НЗОК и получават медикаменти за домашно лечение, а останалите получават лекарства от МЗ по делегирани бюджети. Той каза, че съвременната терапия осигурява на болните един добър и продължителен живот. За да се постигне това обаче е необходимо те да получават адекватни количества лекарства, когато се нуждаят.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД